Bývalý farmaceutický a potravinársky konzultant vyzýva zmeniť stravovacie odporúčania a nedôverovať žiadnej inštitúcii


Bývalý farmaceutický a potravinársky konzultant vyzýva zmeniť stravovacie odporúčania a nedôverovať žiadnej inštitúcii

(Lance D. Johnson, Natural News) V búrlivej diskusii za okrúhlym stolom, ktorú usporiadal americký senátor Ron Johnson, zúčastnení odborníci na zdravie vydali ostré varovania pred prevládajúcimi naratívmi o výžive a chronických ochoreniach.

Cieľom podujatia s názvom „Americké zdravie a výživa: Druhý názor“ bolo preskúmať kritické otázky, ktoré boli dlho zavrhované alebo prehliadané.

Ako vyliečiť štítnu žľazu

Jeden z hlavných organizátorov podujatia, Calley Means, vyzval Senát USA, aby prehodnotil ​​oficiálne odporúčania v oblasti výživy a nedôveroval takmer žiadnej inštitúcii.

Americké inštitúcie celé desaťročia klamali verejnosti, zavádzali ľudí o výžive a liečení chronických chorôb

Calley Means, bývalý konzultant pre potravinársky a farmaceutický priemysel, hovorí, že je potrebné byť skeptický, pokiaľ ide o rady od veľkých inštitúcií v oblasti výživy a chronických chorôb.

„Predpokladaná dĺžka života sa v minulom storočí nezvýšila a 90 až 95% všetkých výdavkov na medicínu míňame na chronické problémy, no výsledky stagnujú,“ uviedol Means.

Means upozornil na alarmujúce trendy a poznamenal:

„Srdcové choroby sa zvýšili so zvýšeným predpisovaním statínov. Cukrovka typu 2 vzrástla spolu s užívaním metformínu a diagnózy ADHD sa tiež zvýšili, pretože sa predpisuje viac Adderallu (amfetamínový liek).“

Ďalej poukázal na to, že rastúca miera depresií a samovrážd koreluje so zvýšeným predpisovaním antidepresív, zatiaľ čo predpisovanie opioidov viedlo k väčším problémom pri zvládaní bolesti.

Means kritizoval súčasný potravinový systém a označil ho za „militarizovaný“ vplyvom spracovateľského potravinárskeho priemyslu. Jeho počiatky vystopoval v tabakovom priemysle. Podľa neho veľké cigaretové spoločnosti strategicky skupovali rôzne značky potravín a uplatnili pri nich svoje odborné znalosti vytvárania návykových produktov.

„Presunuli špecialistov na závislosti zo svojich tabakových do potravinových divízií a vytvorili ultraspracované potraviny navrhnuté tak, aby boli chutné a zároveň návykové,“ vysvetľuje Means.

Potravinárske chemikálie, ako je MSG (glutamán sodný), sa používajú na vytvorenie závislosti spotrebiteľov na toxických produktoch podobných potravinám, ktoré nemajú žiadnu výživovú hodnotu.

Prírodná liečba osteoartritídy

Spotrebitelia zvyknú jesť ultraspracované potraviny, ktoré neposkytujú ich bunkám to, čo potrebujú na vykonávanie životne dôležitých funkcií.

Means ďalej tvrdí, že súčasná štandardná strava nielenže prispieva ku krízam verejného zdravia, ale je aj finančne prospešná pre zdravotnícky priemysel, ktorý profituje z liečby chronických stavov vyplývajúcich zo zlej výživy.

„Zdravotnícky priemysel sa podieľa na tomto probléme a ťaží z nárastu chronických chorôb,“ dodáva Means. „Je to pravda – väčšina dnes vyrábaných nových liekov nerieši hlavnú príčinu chronických ochorení. Mnohé z nových liekov v skutočnosti spôsobujú nové zdravotné problémy.“

Ultra spracované potraviny podobné jedlu nahradili surové živé potraviny a bylinky, ktoré ľudia potrebujú, aby sa im zdravotne darilo

Max Lugavere, najpredávanejší autor a dlhoročný zástanca povedomia o výžive, zopakoval tieto pocity. Varoval, že mnohé produkty v obchodoch s potravinami by sa nemali považovať za potraviny, ale skôr za „produkty podobné jedlu“, ktoré prispievajú k epidémii obezity.

„Toto nie je len o sile vôle, ide o náš potravinový systém,“ tvrdí Lugavere a na záver uviedol dojímavý postreh: „Nežijeme len dlhšie, ale tiež umierame dlhšie, sužovaní chorobami, ktorým sa dá predchádzať.“

Diskusia za okrúhlym stolom v Senáte bola hlboko nedôverčivá voči vládnym usmerneniam, ako je napríklad potravinová pyramída USDA (amerického ministerstva poľnohospodárstva), ktorá ignoruje základné skupiny potravín ako bylinky, semená, korene, kôra, bobule, morské riasy a zdravé tuky, ak máme vymenovať aspoň niektoré.

Vzhľadom na to, že zdravotná výchova je v školských systémoch a na lekárskych fakultách utlmená, narastajú obavy z účinnosti súčasného poradenstva v oblasti výživy a stratégií manažmentu chronických chorôb.

S nárastom chronických chorôb nachádzajú jednotlivci východisko z týchto zdravotných problémov skúmaním a implementáciou holistických stratégií, ktoré sú však odmietané tradičnými alopatickými lekármi – z ktorých väčšina nie je vyškolená v oblasti výživy a bylinnej medicíny.

Záver

Keď panelisti diskusie vyzvali na prehodnotenie inštitucionálneho poradenstva, zdôraznili naliehavú potrebu systémovej zmeny v prístupe k zdraviu a výžive.

Naše domáce komory na uskladnenie potravín neobsahujú surovú, živú stravu, nutrične bohaté superpotraviny, adaptogénne látky a liečivé byliny, ktoré by mohli ľudí zbaviť chronických chorôb.

Liečba osteoporózy

Autor: Lance D. Johnson, Zdroj: naturalnews.com, Spracoval: Badatel.net

Súvisiace články


Odoberajte nové články na email!

Ušetrite čas a prihláste sa na odoberanie nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy Vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.



Upozornenie: Tento článok je názorom jeho autora. Zdravotné rady v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu ani vyšetrenie lekárom. Príspevky a komentáre pod článkom môžu vyjadrovať postoje, ktoré sa nemusia zhodovať s postojmi redakcie.

 

Komentáre

  1. Aj napriek kontaminácii pomocou chemtrails sú doma na poliach, v sadoch a záhradách pestované potraviny ešte stále zdravšie ako hociktoré z obchodných reťazcov.

    Najzdravšie potraviny sú tie, ktoré majú najvyššiu tzv. radiáciu (nie radioaktivitu). Hodnoty nad 650 nm až do 1 000 nm.

    Zdravé potraviny v obchodoch nekúpite a zdravie Vám biela mafia nikdy nepredpíše.

    • Marek Košice

      „Najzdravšie potraviny sú tie, ktoré majú najvyššiu tzv. radiáciu (nie radioaktivitu). Hodnoty nad 650 nm až do 1 000 nm.“ ….. TO JE TEÓRIA, nič viac…. Rovnako ako teória „Veľkého Tresku“….
      Samozrejme sú to rastlinné potraviny, že? 😀 ….. Čiže vláknina, voda, trochu B-čiek, trochu C-čka, draslík, horčík, nejaký karotenoid………A KDE SÚ BIELKOVINY A TUKY??? Bielkoviny sú stavebným kameňom svaloviny, fascií, šliach…… Tuky sú výživou pre mozog (nasýtené tuky, a celkovo tuky živočíšne – napr. živočíšne omega3)…..

      Ja stále hovorím : UKÁŽTE MI TELÁ (tvár, telo) tých, ktorí sa dlhoročne stravujú určitým spôsobom….. A na základe toho si „spočítať“ 5+5 ….. Nemám samozrejme na mysli niektorých vegánskych podvodníkov z YT, ktorí dostávajú pekne zaplatené aby šírili tento zdraviu a psychike škodiaci výživový smer plný antinutrientov a S NULOVÝM OBSAHOM vitamínu A, B-6, B-12, K2, aminokyselín (kreatín, karnitín, karnosín, taurín), heme železa, a CHOLESTEROLU, ktorý je brutálne dôležitý pre hormonálnu rovnováhu a pre zdravie mozgu (a teda aj ciev)… Ešte som zabudol na CLA a na koenzým Q10………..to tiež nenájdete v žiadnej rastlinnej potravine.

      • Čítam, že si tupý ako poleno a nemáš o tom nič naštudované a ani prakticky odstravované a ani odpozorované z prírody od zvierat, lebo ty ani nevieš ako vyzerá divá príroda. Poznáš ju iba z okna sídliska. Si iba zasratý egoista bez empatie. Niečo ako EQ ti tiež nič nehovorí. Ty ani nevieš ako živá žena vyzerá, poznáš ich iba z obrázkov. Nikdy si žiadnu nemiloval, lebo ty máš rád iba svoje ego a ty si ten najdokonalejší tvor na plochozemi. Ak sa ti nepáčia články na najlepšej stránke o zdraví, tak ich nečítaj a ani nereaguj na komentáre! Choď si prudiť do n-ka, smečka a podobne. Takého sociopatického psychopata tam hľadajú.

      • Marek Košice

        NIE JE TI ZO SEBA ZLE, Vladimír??? ……
        Môžeš mi prezradiť ako sa volá TVOJA PSYCHIATRICKÁ PORUCHA, na základe ktorej sa správaš AKO MOZGU ZBAVENÝ???

        Takže si to rozoberme :
        1. „nemáš o tom (o výžive, pozn. JA) nič naštudované a ani prakticky odstravované“ … Výživou sa zaoberám od roku 2005, mám desiatky a desiatky kníh ohľadom výživy… Tri roky som dodržoval „OMAD DIET“ (jedno jedlo za deň), 5 rokov som bol v nutričnej ketóze, a mnohé iné skúsenosti a praxovania ohľadom výživy, ……………….TAKŽE BLÚZNIŠ, TRPÍŠ BLUDOM.

        2. „lebo ty ani nevieš ako vyzerá divá príroda“ … Keď už, tak divoká, nie? ….. Viem ako vyzerá…….Ale čo tým chceš akože povedať? Myslíš si, že príroda je dokonalá, že? Ty naivka… Musíš si uvedomiť, že Satan NEVYTVÁRA dokonalé veci. Dokonalá je JEDINE recyklácia mŕtvych tiel živočíchov a rastlín, pôdy, a to, že to čo sa vyparí, to opäť spadne na zem…. (a teda voda ako taká sa neminie)……Všetko ostatné je NAHRUBO vytvorené. Je podľa teba príroda dokonalá? TAK SPI NA ZEMI V KROVÍ, NA LÚKE….a vyberaj si kliešťa z predkožky…

        3. „Poznáš ju (prírodu, pozn. JA) iba z okna sídliska.“ ….. PREČO TREPEŠ, ty nešťastník? Cucáš si tieto hlúposti z prstu alebo hadičkou zo zadku?…. V priemere raz týždenne idem na prechádzu do lesa (mám ho blízko)…

        4. „Si iba zasratý egoista bez empatie. Niečo ako EQ ti tiež nič nehovorí. “ … To, že nemám zľutovanie nad ľudskou SPROSTOSŤOU zo mňa nerobí zasraného egoistu bez empatie….. ALE TY MA TAKÉHO RÁD VIDÍŠ, preto o tom blúzniš a v tvojom chorom svete taký proste som, A BASTA….

        5. „Ty ani nevieš ako živá žena vyzerá, poznáš ich iba z obrázkov.“……. …….. ČO JE TOTO ZA PRIMITÍVNA ČRTA, Vladimír??? …… Načo je dobré písať takého SR*ČKY???……. To sa nedá nijak komentovať….

        6. „Nikdy si žiadnu nemiloval, lebo ty máš rád iba svoje ego a ty si ten najdokonalejší tvor na plochozemi.“ ……….. Choď do riti s takými rečami, Vladimír…… „Najdokonalejší tvoj na plochozemi“ by nikdy nespomenul svoje zlé vlastnosti, pretože by bol presvedčený, že žiadne nemá….Ja som tu svoje vymenoval už X krát….Takže si ZAS A ZNOVA úplne mimo……..Mimochodom, tá „láska“ o ktorej hovoríš „prichádza a odchádza“……..JE TO BIOLOGICKÁ ZÁLEŽITOSŤ. Ty ani nevieš o tom, že láska sa delí na dva hlavné druhy……

        7. „Ak sa ti nepáčia články na najlepšej stránke o zdraví, tak ich nečítaj a ani nereaguj na komentáre!“ ….Toto NIE JE najlepšia stránka o zdraví. …. A prečo mi rozkazuješ aby som nereagoval na komentáre (na komentáre od kohokoľvek)? EHMM….A TY MI TU KRITIZUJ MOJE EGO…….. 😀 😀 😀

        8. „Choď si prudiť do n-ka, smečka a podobne. Takého sociopatického psychopata tam hľadajú.“ …….. O čo si ty lepší odo mňa? ……… Žiješ v 90-tych rokoch, v blúznení o enzýmoch z mrkvovej a jablkovej šťavy, rozširuješ bludy aj od Malachova, atď (mám od neho asi 15 kníh, aj týmto som si prešiel…)… Si na začiatku cesty, ale pravdepodobne si už „vo veku“, takže….si švihni, nech neumrieš hlúpy.

        • holistický prístup

          redakcia,

          a takéto vysoko „slušne a odborne fundované“ príspevky sú pre vás – zdá sa – prípustné … hmmm …toto komentár nepotrebuje.

          • Marek Košice

            Nadávam niekomu na rodinu? Vyhrážam sa niekomu násilím? Prajem niekomu smrť? Prajem niekomu niečo zlé? …….NIE. Tak o čo ti ide, HP? Si kohút na smetisku, ktorý neznesie, keď sa v diskusii (ktorá ti NEPATRÍ) deje niečo, čo ti nevyhovuje? … Videl si mňa, aby som Redakcii navrhoval, aby vyhodila z diskusie tých, s ktorými absolútne nesúhlasím? Nie. TAK KTO Z NÁS DVOCH tu má väčšie ego? Kedy ti dôjde, že žiješ V ILÚZII o sebe samom? …

          • HOVNO vieš o téme. Si ÚCHYL bez rodiny, TROLL s podporou redakcie. Otec ťa mal spláchnuť do hajzlu.

          • Marek Košice

            Nuda 369 : Ako je možné, že polovica tvojich príspevkov na tomto fóre sú čisto nadávky na mňa? A že kto je TROLL….

            Pevne dúfam (o viere sa písať nedá), že Redakcia si aj napriek minimálnym sympatiám voči mne začala všímať veľkých charakterových chýb mojich oponentov. A na základe toho si vyhodnotí nakoľko je ich kritika voči mne relevnantá/irelevantná.

    • Vladimír: dá se někde na netu takový přehled vhodným potravin najít?

      • Marek Košice

        Napíšem ti takto : EXISTUJE MNOŽSTVO tabuliek s prehľadom vhodných a nevhodných potravín, ktoré boli úplne kľudne publikované V KNIHÁCH, nie len na internete. A vieš čo? Môžu sa od seba FATÁLNE odlišovať…. To, čo jedna tabuľka (jej autor) vydáva za vhodné a nevhodné potraviny, to iná tabuľka (jej autor) robí ÚPLNE NAOPAK……
        Používaj zdravý rozum, naštuduj si na akých potravinách najviac prospievali prírodné kmene (kým ich nevyhubili „civilizovaní“ ľudia, alebo im nedoniesli pšenicu a cukor) ktoré mali NULOVÚ kazivosť zubov (čiže NULOVÁ demineralizácia stravou = nulové „prekyslenie“), najväčšiu silu, odolnosť, najnižšiu úmrtnosť plodu, najlepšiu plodnosť, a na základe toho sa rozhoduj. To dá ZDRAVÝ ROZUM…. A ver mi, žiadnu „raciáciu meranú v nm“ potravín tam neriešili……. FERMENTOVALI, VARILI, OPEKALI…..Jedli aj surové, ale (s výnimkou inuitov) len v menšom podiele.

        • Dotaz byl na Vlasimíra nikoliv na Marek Košice – nauč se číst!

          • Marek Košice

            Tá tvoja reakcia je plná testosterónu, pripomína mi čivavu… „Jiřík“ je niečo podobné ako „Maťko“ alebo „Tomáško“? To by mnohé vysvetľovalo…. Daj si kus kvalitného mäsa, ideálne býčie žľazy.

      • Jirik – ak smiem vstúpiť (mám podobný názor na stravu, ako Vladimír).
        Na nete je, žiaľ, veľa rôznorodých informácií (aj dezinformácií) veľakrát slúžiacich iba na reklamu a zámerne skresľujúcich skutočnosť. Okrem toho sa každú chvíľu rady a odporúčania menia podľa toho, ktorým smerom vietor fúka. Komu dnes kvôli nájdeniu svetla odporučíme napr. čítanie biblie? Jeden preklad zavádzajúcejší ako druhý, a k originálu sa len tak ľahko nedostaneš. Vychádzajme preto – v ktorejkoľvek oblasti – zo súčasnej situácie.
        Vidíme už takmer všetci, že v reťazcoch nekúpime zdraviu prospešné asi nič (ešte aj kváskový chlieb je dopekaný zo zmrazeného polotovaru). Názory v oblasti výživy sa, žiaľ, rôznia – riaďme sa teda intuitívne podľa toho, či vidíme: Najťažší a najsvalnatejší suchozemský stavovec je pravdepodobne slon, živiaci sa listami. U nás je to myslím dobytok, ten žerie trávu, kôň predovšetkým ovos… stolica všetkých týchto zvierat je bez akéhokoľvek zápachu. Môžeme sa v tejto záležitosti k nim prirovnávať? Ak áno, potom sme na správnej ceste.
        Prikláňam sa k odborníkom, podľa ktorých úplne zdravý človek je lakto-ovo-vegetarián. No ale koľko nás takých zostalo? Potraviny by mali byť samozrejme v surovom stave, aby sa zachovali enzýmy aj všetky vitamíny a aby minerály aj stopové prvky zostali v organických väzbách.

        Pridám jednu perličku – včera sa pekná, elegantná pani v dôchodkovom veku premávala v jednom z najväčších reťazcov s bielym rúškom vytiahnutom až na nos. Videla som ju takto v posledných mesiacoch už po tretíkrát a tentoraz mi to už naozaj nedalo: pristúpila som k nej a po krátkom objasnení pôvodu a účelu „covidu“ som jej navrhla, aby rúško navždy odhodila. Povedala mi, že uvažovala o tom, že tak urobí, no bála sa, že sa nakazí od iných.
        Vyštudovala biochémiu. „Zaočkovať“ sa nedala.

  2. Marek Košice

    Z článku : „…ktorá ignoruje základné skupiny potravín ako bylinky, semená, korene, kôra, bobule, morské riasy a zdravé tuky, ak máme vymenovať aspoň niektoré….“

    Ach, ten okatý „google translator“… …“…semená, korene (????), kôra (????)…. Redakcia si to pred uverejnením asi ani neprečítala…. Odporúča nám žrať STROM – jeho korene a kôru… 😀 😀 😀

    Inak článok o h*vne, pretože ako odporúčané potraviny tam nespomenuli AJ mäso, maslo, vajíčka, ale len STROMY, bilinky a bobule……
    To je presne ten typ článkov, ktorý sa naozaj neoplatí prečítať…

    • Poteším ťa informáciou, keby si pozorne čítal, aj by si sa niečo dozvedel. Zo živočíšnych potravín majú radiáciu tesne nad 650 nm iba čerstvo znesené vajcia a čerstvo nadojené mlieko. Mäso čerstvo zabitého zvieraťa má radiáciu iba 600 nm. Tesne nad 600 nm má iba krv čerstvo zabitého zvieraťa. Tak ťi prajem dobrú chuť, aby si bol zdravý musíš piť krv čerstvo zabitého zvieraťa tak, ako to robia carnivora.

      • Marek Košice

        ALE JA O TEJ TEÓRII VIEM…………… Čítal som to, len už neviem v ktorej z tých okolo 200 kníh ktoré mám…. Ale h*vno z toho, pretože zdravšie než čerstvo nadojené mlieko je mlieko zakysané, jogurt z neho, bryndza….
        Zaoberá sa tá teória radiáciou fermentovaných potravín? PODĽA TOHO na čo si spomínam, NIE. Je to obyčajná VIERA, FILOZOFIA, NIČ VIAC….. Spomínaná veličina nemá ŽIADEN súvis so zdravím.
        VARENIE sprístupňuje živiny z potravy (s výnimkou mliečnych produktov, ktoré sú najzdravšie fermentované či aspoň čerstvé surové). Koľko „nm“ má klas ryže? …Určite viac, než uvarená ryža…. Akú ryžu telo MNOHONÁSOBNE LEPŠIE spracuje??? Varenú ryžu…. Čím dlhšie varenú, tým lepšie (congee kaša …ale nejedávam ju, zbytočne veľký objem, hodí sa podľa mňa pre zoslabnutých starcov čo sotva žijú)… Takže si svoju radiáciu potravín, kde čím vyššie „nm“ tým lepšie, môžeš STRČIŤ, je to len teória a tvoja viera v túto teóriu. Rovnako to platí pri mäse… Šetrne uvarené mäso (s minimom „nm“) je lepšie stráviteľné než surové mäso. Týždenne zjem okolo 600g SUROVEJ bryndze a asi 200-250g SUROVÉHO medu…… Tam doplním nejaký špecifický termolabilný vitamín, ktorý sa aj tak len zčasti zničí varením.

        ENZÝMY z potravín (mimo bromelain a papaín) sa ničia prostredníctvom tráviacich štiav, takže ich prínos pre konzumenta je nulový.

        Vladimír, vychádzaš Z PREDPOKLADU A VIERY v to, že Príroda je dokonalá. Musíš byť riadne „zdrogovaný“ (emocionálnou vierou), keď tomu veríš…… Príroda je SPARŤANSKÁ…….a má obrovské množstvo nedokonalostí, ktorých existencia spôsobuje utrpenie…
        Vychádzaš z predpokladu, že prírodu Stvoril BOH, a keďže „Boh tvorí len dokonalé veci“, tak za dokonalosť považuješ aj rastliny plné fytátov, inhibítorov trypsínu a iných antinutrientov, ktoré vyslovene škodia tráviacemu systému…. V skutočnosti to stvoril SATAN, aj so svojou zvrátenosťou typu „Na jednej strane ťa, milá rastlina, budú žrať zvieratá a ľudia aby prežili, na druhej strane im ty budeš spôsobovať určité problémy svojimi antinutrientmi, ktoré obsahuješ ako surová a často krát aj ako varená……“

        MäSO (nemyslím napichané kurčatá treťotriednej chemickej nekvality) varené či surové NEOBSAHUJE ŽIADNE ANTINUTRIENTY………..Ani vaječné žĺtko (surové bielko áno), ani (surové či fermentované) mlieko a (surové či fermentované) mliečne výrobky……. A tie tvoje „nm“ v skutočnosti ľudské ani zvieracie telo absolútne NEZAUJÍMAJÚ………. Ľudské a zvieracie telo zaujíma obsah vitamínom, minerálov, makronutrientov (biekoviny, tuky, sacharidy), rôznych mikroprvkov a látok, a nie nejaké „pránické veličiny“…… Tie získaš vhodným dýchaním, cvičením, kvalitným spánkom a KVALITNÝM TRÁVENÍM……….

      • Objektívne

        Ako tú radiáciu potravín merajú?

        • https://svetloposudok.sk/svetlotechnika/denne-osvetlenie-spektrum-slnecneho-ziarenia/

          Už dávnejšie som sem zavesil link na krátky dokument z odysee, v ktorom skúmali reakciu aury na rôznu potravu. Pokiaľ jeme tzv. mŕtvu potravu, konzervy napr. – aura je stahnutá-skrytá v tele. Pokiaľ zjeme živú potravu – plody – aura sa okamžite zväčší z tela.

          • Objektívne

            Zaujímalo ma čím to merajú, pretože aura sa nemeria bežnými prístrojmi. Niektoré fotoaparáty vedia odfotiť auru, ale tá je bez farby.

          • Marek Košice

            „Zaujímavé“, že tá „auru zväčšujúca potrava“ má za následok CHRADNUTIE organizmu a mozgových procesov…Neobsahuje totiž bielkoviny, tuky, iba sacharidy (väčšinou fruktózu, ktorá škodí pečeni), vlákninu a máličko vitamínov… Maroš, prečo veríš takým bludom? …..
            Prečo sa mäso zvierat necháva odležať? Aby bolo lepšie stráviteľné…. TO JE ZÁSADNÉ…..

            Maroš, myslíš, že akým spôsobom sa dostane do tvojho tela aura z čerstvo odtrhnutého jablka, hrušky, marhule, čučoriedok a podobne? … KEDY sa prilepí na tú tvoju/moju/našu??? 😀 😀 😀 ……….. Uvoľní sa žutím potravy? Uvoľnená sa dostane do tela podnebím ústnej dutiny či podjazykovou žľazou? …. Alebo rozžutím vyletí z papule a nechá sa „nasať“ našou aurou?

            Veď to sú totálne rozprávky. Aura samozrejme existuje…. Ale tieto sr*čky o konzumácii „živej potravy“ (ktorá v žalúdku aj tak UMRIE), to je už dávno prekonané… ŠLO A IDE LEN O VIERU, o nič viac. A najviac ju roznášajú tuční (a zároveň bez svalov) alebo vychudnutí ľudia, ktorí sa tým riadia…
            Veľmi zaujímavé, že tá „aurická strava“ spôsobuje ich telu katabolizmus celkovej hmoty, alebo (v prípade tučných) svalstva.

          • MzK – Ja tu nehovorím o aure z ovocia – ale o reakcii aury na živú potravu – hlavne plody – čítaš povrchne, „chápeš“ povrchne. Plody sú to, čo udržiava pokračovanie života rastlín, takže majú svoj drajv. Ešte toho nevieš veľa – ale hlavne, že máš názor. Aurická strava – to nevymyslí nikto okrem teba. Funguješ ako židák s prekrúcaním obsahu a významu slov.

    • Čo máte proti slovám „korene“ a „kôra“? Korene mnohých bylín sa používajú ako prírodné lieky. A kôra tiež. Napríklad super liečivá huba čaga je v podstate kôra brezy.

      • Marek Košice

        Čo mám proti týmto slovám? No to, že keď už sú v článku ako potravina spomenuté byliny, tak načo sa tam spomínajú korene? Bylina je predsa myslená ako celok….
        Mimochodom, článok je doslova hrozný, pretože spomenuté potraviny samé o sebe človeka pripravia o život……… Majú prakticky nulovú kalorickú hodnotu. Telo sa zaujíma o vitamíny a minerály AŽ VTEDY, keď má k dispozícii aj dostatok kalórií z makronutrientov (bielkoviny, tuky, sacharidy)…. Telo dokáže prežiť na bielej ryži a McDonalde aj desiatky rokov (samozrejme je to hrozná strava), ale na samotných bylinách, ich koreňoch, kôre stromov (výluhu z toho), a bobuliach prežije pár málo mesiacov. Čo viac k tomu dodať….
        Pointou je, že v článku nezazneli tie najvýživnejšie potraviny, z ktorých sa navyše telo „stavia“/vyvíja a udržiava…

        • Pointu článku ste nepochopili vy. Kôra a korene nie sú myslené úzko ako potraviny, ale ako prírodné liečivé látky, medzi ktoré patria tak potraviny, ako aj bylinky. A pointou článku nebolo ani vymenovať kompletný zoznam všetkých potravín a byliniek.

          • Marek Košice

            Pointou článku bolo (čo ste si sami nevšimli) NESPOMENÚŤ žiadnu živočíšnu potravinu, zložku. Funguje to na podvedomie (nepoučeného) človeka, ktorý sa takto bude viac prikláňať ku vegánstvu, pretože „tie najzdravšie veci sú predsa len rastlinného pôvodu“… Čo je fatálny omyl.

          • Miroslav Čižmár

            Pointa článku bola nespomenúť plochú Zem.

  3. Už sa zločinci pripravujú, nezabúdajme čo povedal GaťeS, že ak nebude tretia svetová, tak potom bude ďalšia plandémia! Koľko ľudí im to zožerie a podľahne? Prípravy sú už v plnom prúde, a to nie len na úrovni WHO či OSN…
    https://necenzurovanapravda.cz/2024/10/jsme-pripraveni-na-to-az-bublina-telegramu-splaskne-video/ !
    Asi bude čítať mainstream asi tak, ako teraz, tzn. negovaním toho, čo píše ! Pokiaľ nevymyslí novú fintičku.

  4. Švýcarsko vyplatilo 12 500 švýcarských franků odškodnění poškozenému vakcínou proti Covid

    https://aktax.cz/svycarsko-vyplatilo-12-500-svycarskych-franku-odskodneni-poskozenemu-vakcinou-proti-covid/

  5. holistický prístup

    Mareček z Košicoch preberá zas a znova prvenstvo v primitívnej sebaprezentácii. Gratulujem redakcii, že si z diskusií vyrábate stoku.

    • Marek Košice

      Moja sebaprezentácia je len REAKCIOU na KRIVÉ obvinenia šašov ako si ty alebo Vladimír, ktorí si doslova VYMÝŠĽATE (nikdy nepochopím z akého dôvodu) že mám vlastnosti aké nemám, vlastnosti, ktoré SI PRAJETE aby som mal.
      Prestaňte sa takto úboho správať, a nebudem v bodoch vyvracať vaše klamstvá. To je všetko.

      • holistický prístup

        Marečku z Košicoch,

        ak sa tu niekto – ktokoľvek správa úbohejšie, ako TY, TY, TY; …, ak tu niekto – ktokoľvek viac klame, prekrúca skutočnosti a zavádza ako TY, TY, TY, …; ak tu niekto – ktokoľvek viac nadáva a snaží sa ponižovať iných a seba dávať na priedestál „múdrosti“ ako TY, TY, TY, … ak sa tu niekto – ktokoľvek správa úbohejšie ako TY, TY, TY, …, ak tu niekto „publikuje“ svoje úbohosti viac, ako TY, TY, TY, …; …; …; tak je zrejme len a len cenzúrovaný natoľko, že tu nieto žiadneho príspevku od toho „niekoho“.

        Je mi Ťa ľúto?!? – NIE! Ľútosť je totiž dávanie životnej energie niekomu inému. Pre mňa si len štúdijný materiál najťažšej poruchy osobnosti a rôznych psycho-poškodení. Si to práve TY, TY, TY, …, kto robí z týchto „diskusií“ stoku s podporou prevádzkovateľa stránky.

        • Marek Košice

          HP, už si mentálne „doon*noval“? …

          NIKOHO TU NEPONIŽUJEM. Ponižovať je možné len osobu, ktorá nevystupuje anonymne, a/alebo ktorú OSOBNE (alebo po celom mene) poznajú (v tomto prípade) čitatelia diskusie. Ja to kumunikujem/diskutujem S PRÍSPEVKAMI, nie so živými osobami. Diskutujem S NÁZORMI, nie so živými osobami…

          ANI MŇA TU NIKTO NEPONIŽUJE, ANI TY MA NEPONIŽUJEŠ, ANI VLADIMÍR…. Ako je možé, že ja viem medzi tým rozlišovať a ty nie? … Ako je možné, že ja sa ponižovaný necítim, ale ty sa ponižovaným cítiš? …… Veď si predsa DUCHOVNÁ OSOBNOSŤ tohto fóra…. Tak ako je to možné? … Ty a to tvoje nafúknuté ego, to je už fakt niečo neuveriteľné….

          Ja nie som ten, kto z týchto diskusií robí stoku………TO LEN TY NEZNESIEŠ KONFLIKTY NÁZOROV……Bez toho sa ale človek neposunie bližšie k PRAVDE…. Tebe ale o to zjavne nejde, tebe ide len o to, aby tu bol „kľud“….NESTAČÍ TI, že nikomu nenadávam na rodinu, že nikomu nič zlé neprajem……Tebe vadí, že sa odlišujem svojim poznaním od drvivej väčšiny z vás……
          Si megaegoista, ktorý chce odtiaľ vyštvať niekoho, s kým nesúhlasí. Ako keby tieto diskusné priestory patrili tebe….. To je ale drzosť….

          • Miroslav Čižmár

            Je to drzosť. Všetci vieme, že to tu patrí tebe.

          • holistický prístup

            Ďalšia úbohosť z dielne Marečka z Košicoch – koľko je ich len v tejto jedinej diskusii a do „vydania“ nového článku ostáva ešte niekoľko hodín, takže aj v tejto diskusii budú pribúdať, pribúdať, …, pribúdať a následne ďalšie pod nasledujúcimi článkami.

  6. Velká Británie: Nezaregistrování byť jediné slepice vás může dostat do vězení
    „Proto nepochybujte, že i u nás bude možná během několika málo let každý chovatel povinně hlásit každou slepici, ale i holuba nebo venku chovaného exota. Ostatně, EU to v budoucnu plánuje i pro jiná zvířata (zatím je registrace v EU povinná jen pro psy).

    Zákon má hodně společného s tématem, které se opět začíná otevírat na západ od nás a za oceánem ho utlumil pouze hurikán a blížící se volby. Nicméně lze očekávat, že v pravý čas začne mainstream zasévat plánovanou hysterii.

    Jde samozřejmě o ptačí chřipku, která je záminkou pro povinnou registraci nejen každé slepice nebo jiných druhů drůbeže, ale i každého holuba či dravce. To jen potvrzuje, že s ptačí chřipkou jsou nadále velké plány, jak nasvědčuje i mnoho dalších indicií.

    Můžeme samozřejmě očekávat, že registrované ptactvo bude záhy po oznámení plandemie vybito a to pod záminkou, že by virus mohl zmutovat a přejít na člověka, o čemž ostatně už delší dobu propagandisté hovoří a v USA dokonce přišli i s několika příklady nákazy lidí.

    Připomínám, že virus měl údajně v USA letos na jaře poprvé přejít i na krávy, ale také na kočky a některá další domácí či divoká zvířata…

    Od 1. října bude nezákonné chovat neregistrované slepice v Anglii, Walesu a Skotsku. Nový zákon se vztahuje i na holuby a dravé ptáky.“
    https://cz24.news/velka-britanie-nezaregistrovani-byt-jedine-slepice-vas-muze-dostat-do-vezeni/
    ————————
    Pred pár rokmi prišli v ČR s „nápadom“ evidovať chovy sliepok nad 50 ks. Čiže -nezaeviduješ – pokuta – likvidačná. Zaeviduješ, ale pod zámienkou pandémie nezlikviduješ /úradne, kafilériu si zaplatíš/ – pokta, alebo väzenie. Globalisti plánujú hladomor celoplošne. Sami si máme navliecť slučku na krk!. A idioti stále nechápu sävislosti.

    Když se krávy nedají prodat. České chovatele ničí omezení kvůli horečce
    „“ Miroslava Volavková, která provozuje farmu v Ústeckém kraji, každý podzim rozprodávala telata ostatním chovatelům na výkrm. Ale letos je kvůli pozitivním výsledkům testů na katarální horečku ovcí bez peněz. Po vyšetření zvířat se dozvěděla, že její telata nemohou z farmy odjet, protože se u některých kusů v hospodářství potvrdila nákaza, i když žádné příznaky nevykazovaly.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-skot-nemoc-kataralni-horecka-agrarni.A241003_175055_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp
    ——————
    Čiže základom globálnej genocídy sú testy! To je také „nevinné“! Dajú sa nastaviť, dajú sa sfalšovať! A dokáž, že nie! Kotlár bojuje proti mRNA, ale zámienka – PCR testy – ako princíp podvodu a teroru mu akosi uniká!

    https://www.inenoviny.sk/

  7. FBI zabavila Diddyho nahrávku, na které Hillary Clintonová vraždí dítě na „Freak Off“ party

    https://aktax.cz/fbi-zabavila-diddyho-nahravku-na-ktere-hillary-clintonova-vrazdi-dite-na-freak-off-party/

    • Marek Košice

      Netvrdím že je nemožné aby Hillary vlastnoručne zavraždila nejaké dieťa (je to podľa mňa vysoko pravdepodobné), ale kým nevidím tú nahrávku (a nezdá sa mi 100% „originál“ a teda nie poupravená), tak to, že FBI zabavila Diddymu takúto nahrávku, považujem za rovnaký blud ako „Bill Gates je už roky zavraždený“, alebo „biele čapice“ od Donalda Trumpa zachraňujú svet…

      Kedže Diddy je známy tým ako vo svojom nahrávacom štúdiu (v jeho priestoroch) nahrával svoje sexuálne delikty tuším už v 90-tych rokoch, TAK CHCEM VIDIEŤ, že by Clintonová bola až taká sprostá, že by niečo také vykonávala na jeho „Freak Off Parties“…. Na druhej strane ich existencia je potrvdená aj DiCapriom, Kutcherom…… Ktorí na nej údajne nikdy neboli, pretože vedeli, že je to už brutálne „za hranou“…… Otázne je ČO ZA GIGATUPELÁ by šli na takú párty, keď aj poloretardovanému človeku by napadlo, že tam môžu byť skryté kamery??? …… Je to veľmi zvláštne…… No z celého srdca si prajem, aby sa to všetko odhalilo, a aby Clintonovú (ak je to všetko pravda) zabásli NA DOŽIVOTIE (ale kto bude kontrolovať, či je naozaj vo väzení???? …NIKTO s bežných ľudí si to neoverí!!!!), skôr, než by sa pokúsila oslobodiť sa samovraždou…

    • Marek Košice

      https://rumble.com/v5hbl5x-fbi-seize-diddy-tape-showing-hillary-clinton-killing-child-at-freak-off-par.html

      Taká škoda, že na Rumble neexistujú zapínacie/vypínacie titulky a prekladač…Takto rozumiem len asi zhruba polovici toho čo tam hovoria…

    • Miroslav Čižmár

      Deti prichádzajú na svet s vierou v dobro. Preto ich satanisti vraždia, aby bolo na svete menej viery v dobro.

      • Marek Košice

        ….A 99% mužov (12+ možno) pravidelne (niektorí dokonca viac krát denne – úbohí narkomani) „vylieva“ svoju najvzácnejšiu tekutinu „len tak“, bez akéhokoľvek zmyslu… A SÚ PRESVEDČENÍ, že to nemá žiadne negatívne následky na energetickú rovinu (nenarážam na „baterky duracell“) ich samotných a celého ľudstva (keď v tom idú miliardy mužov)…. ZOMBIE APOKALYPSA JE TU UŽ DÁVNO, a presne toto je jej prejavom…. Ako zmyslov zbavený vylievať svoje bielo-šedé zlato z dôvodu narkomanského nutkania…..
        KEBY STE NEMALI TAKÉ MEGA EGÁ, priznali by ste si, ľudia, že je to PORUCHA……

        • Miroslav Čižmár

          Musím uznať, že depopulačná agenda ti ide.

          • Marek Košice

            Tak mi „prepáč“, že považujem za zvrátené oplodňovať kondómy, vreckovky, toaletné misy…. Keď už, tak aspoň s tým niekoho nakŕm…. Môže to byť s*xy (pretože nám to v hlavách takto nastavil Satan), ale keď si to „rozoberieš“, tak je to satanizmus „jak sviňa“… Prehltnúť milióny potencionálnych ľudských životov….

            Zaujímalo by ma, koľko „nm“ má práve vypustené s*meno…. Koľko „nm“ má také ktoré sa vypúšťa denne, a koľko také, ktoré sa energeticky nabíjalo v tele rok, dva… POTOM sa môžeme baviť o „radiácii“…. A O AURE…. Je už známe, že org*zmový celibát brutálne zväčšuje auru v okolí hlavy (ako som tu už písal)…. Samozrejme keď ti tento FAKT nevyhovuje, tak sa túto informáciu budeš pokúšať znehodnotiť (ako si už pred X mesiacmi), len aby si vo výsledku tvoje EGO potvrdilo, že držať org*zmový celibát NEMÁ ZMYSEL (pretože ho dodržať NEDOKÁŽEŠ, takže…tým pádom to predsa NESMIE mať zmysel… :D)

          • Miroslav Čižmár

            Hlavné je zostať do smrti prisatý na mamin cecok.

          • Marek Košice

            MČ : Nikdy v živote som nikde nepísal, že ma živí mama. Z jediného dôvodu – neživí ma dobrých 16-7 rokov. Pracujem, všetko si platím. ALE V TVOJOM CHOROM SVETE (tu by mala Redakcia spozornieť – to už nie sú názory, to je už krivé obviňovanie) je tomu inak, pretože ako psychiatrický pacient SI SA TAK ROZHODOL.

          • Miroslav Čižmár

            Hovorím o citovom pripútaní na matku Preto striedaš partnerky, lebo sa k nim nevieš citovo pripútať. Si prisatý na mamin cecok.

          • Marek Košice

            Prečo zase drístaš, Miroslav? … Odkiaľ si nabral, že sa neviem citovo pripútať? …Vidím, že znova ti pracuje tvoja bujná fantázia, ktorú (z dôvodu psychickej choroby) považuješ za realitu…

            BOHUŽIAĽ sa viem citovo pripútať. Čo je vždy nevýhodné, pretože každé citové pripútanie raz skončí veľkou bolesťou (rozídenie sa, smrť) minimálne z jednej strany. A tá veľká bolesť je žrádlom pre stvoriteľa tohto sveta – je to pre neho niečo ako potravinový „booster“….. Preto je tento svet nastavený tak, ža každý zažije VEEEĽKÚÚÚ bolesť niekoľko krát v živote. A čo nás tá bolesť naučí (tu spozornite všetci ezoterici veriaci nezmyslu, že „život v tele je dar od Boha“)? VEĽKÉ H*VNO. Pretože sa z toho nemáme ako poučiť….. Citovému pripútaniu/nepripútaniu sa totiž NEDÁ rozkázať, takže si nemôžeme do budúcna povedať niečo v zmysle „už sa nebudem citovo pripútavať, ani k rodičom, ani k súrodencom, a keď umrú, tak potom nebudem ani trochu trpieť“ (čo je samé o sebe nonsens – Peklo je totiž skonštruované tak, aby sa trpelo – sťažuj sa Satanovi). Rozkázať vieme telu (čo urobíme, čo neurobíme – fyzický čin), nie citom.

    • Marek Košice

      Keď si tak viac zisťujem o Diddym, tak nestačím „žasnúť“…

      Na fotke s Trumpom a Ivankou…
      https://abcnews.go.com/Politics/donald-trumps-fall-hip-hop-grace-rap-icon/story?id=58411276

      „Dôverná“ fotka s Hillary Clintonovou…

      https://www.reddit.com/r/pics/comments/1bqotwg/p_diddy_and_hillary_clinton_at_the_democratic/

      Diddy s (okrem iného aj) Obamom….
      https://tribune.com.pk/story/2497006/list-of-influencer-figures-diddy-was-allegedly-tight-with

      JE TO ABSOLÚTNE JASNÉ………….. HLAVNA FUNKCIA DIDDYHO BOLA SPROSTREDKÚVAŤ „ELITÁM“ ZVRÁTENÚ „ZÁBAVU“……..rôzne zvrátené „nóbl stretnutia“, kde bol Diddy uvádzačom, moderátorom…a ako už vieme, nie len to…..

      Vidím to tak, že ho (z dôvodu nátlaku verejnosti) ZABÁSNU, ale……………… NIKOMU INÉMU SA NIČ NESTANE…….Pretože v tom ide KAŽDÝ, nie len Clintonovci, ale aj TRUMP, atď, atp…………

      • Marek Košice

        Film BABYLON (2022) môže „predikovať“ (minulosť, súčasnosť a budúcnosť) o tom, čo sa deje napríklad aj na „Freak-Off parties“ Puff Diddyho………

        https://www.csfd.cz/film/790059-babylon/prehled/

        Ten film som si stiahol tuším pred rokom…Po pár minútach som ho znechutene vypol a odstránil z PC… Jeho vysoké hodnotenie (78% na CSFD) značí AKÝ ZVRÁTENÝ je svet….

  8. Marek Košice psychiatrický pacient.
    Škoda míňať drahocenný čas a energiu na utečeného pacienta.
    Premenil si tunajšiu diskusiu na odpadový splaškový kanál.

    • Marek Košice

      „Ukazuj ľuďom že sa mýlia, a budú ťa neznášať/nenávidieť.“ …..Už neviem kto to povedal….. Ale mal čistú pravdu.

      POUKAZOVAŤ NA OMYLY DRUHÝCH SA NEODPÚŠŤA. Prečo? ……………….LEBO EGO….. 🙂

      Milión kníh o výžive, z toho 10 000 rôznych výživových odporúčaní……. ALE SAMOZREJME (!!!) radiácia potravín (o ktorej doteraz prakticky nikto nepíše ani v alternatíve) je predsa smerodajná! 😀 …….. PRETOŽE VLADIMÍR SI VYBRAL SVOJU VIERU, a kto mu na ňu siahne, ten je utečený psychiatrický pacient….

      Najväčšiu auru a duchovný rast majú zvieratá, pretože konzumujú v prírode výlučne surové potraviny, ktoré majú najväčšie hodnoty „nm“……. NÁDHERA!!! 😀 😀 😀 😀 😀

      EGO, EGO, EGO, EGO, EGO………………………………………………… PRAVDA VÁS NEZAUJÍMA……… TO ČOMU VERÍTE, TO ANI NESPOCHYBŇUJETE……..Preto ste takí hlúpi ako ste……… „Hmm…táto teória mi vyhovuje…….BERIEM JU…….finito…….Osvojím si ju, už je moja, mám konečne pokoj…ďalej neriešim….nespochybňujem….“………….. OTROCI.

      • S obsahom toho čo hovoríš vo veľkej miere súhlasím, lebo mám svoje vlastné skúsenosti ktoré idú paralelne s tvojimi tvrdeniami. V oblastiach ktoré sa dajú vyskúšať na sebe.
        Do debát o stvoriteľovi, bohoch a Satanovi sa nepúšťam. Tam mám tiež nejaké osobné skúsenosti, ale tie ma vedú skôr k tomu aby som pozoroval a nevytváral si koncepty. A neplytval energiou na diskusie s ľuďmi ktorí sa držia svojho ega.
        Ono s tou mentálnou energiou asi bude podobné ako z energiou v semene. Zbytočne sa skratovať vylievaním … slovami klasika, „nehádž perly sviniam“.
        Máš asi priveľa energie – keď si dovoľuješ s ňou takto mrhať. Prezradzuje to tvoj agresívny štýl.
        Kto si dokáže z tvojich komentárov zobrať informácie ktoré mu poslúžia? A pri tom ich je tam dosť – len je to robota oddeľovať od balastu.
        Čítam diskusie na bádateľovi – sporadicky, hlavne kvôli tomu že v bežnom prostredí sa tieto témy bežne nevyskytujú, väčšina ľudí si hovie vo svojich zvykoch a nemieni sa zamestnávať osobným rastom.
        Čo ale neznamená že by diskusie tu mali nejakú vysokú úroveň. Beriem ich ako indikatívne – naznačujú stav vedomia / prebudenia nejakej špecifickej skupiny ľudí. Ukazuje sa posun, podľa mňa je to prebudenie. Ako všetko čo je na začiatku je to ešte malé, nevyvinuté – no zodpovedá to aktuálnemu vývoju. Pre mňa OK.

    • Štefan Priekopa

      Nesúhlasím s tebou Vladimír. Ja Marekovi fandím, a vlastne fandím každému na tomto fóre, aj tebe. Ale. Marek vám dáva zabrať keďže pomerne jasne a zrozumiteľne artikuluje niektoré zásadné myšlienky, na ktoré ste zatiaľ nedozreli. Nebojte – dozrejete. A preto na Mareka reagujete spôsobom, ktorý je v podstate smiešny. Píšem v množnom čísle lebo mám na mysli aj iných, nielen teba Vladimír. Ja s Marekom tiež nesúhlasím vo všetkom, ale v tom podstatnom triafa do čierneho. Ak to čítaš Marek tak vedz, že to píšem len ako vyjadrenie malej podpory tebe 🙂 Občas sa tu na teba zlietnu jak také supy ale nič konštruktívne už nedajú. Inak, som dosť lenivý na písanie, tak sorry že len tak občas. Diskusie ale čítam už zo dva roky, články netreba. Ale o tom inokedy.

  9. Miroslav Čižmár

    90% diskusných príspevkov sa tu točí okolo jedného cecka.

  10. https://www.hlavnespravy.sk/#google_vignette ale politici, lekari, novinari zatlkaju ako spiny! A ockovanym nie a nie dojst!!!

  11. holistický prístup

    Hmmm … spolu zatiaľ 54 disk. príspevkov – z toho 23 Mareček z Košicoch – a do počtu slov a písmen je to viac, ako 2/3-ny napísaného textu. Úbožiak si nahovára, že keďže sám veľký ON nikdy nečíta články, len onanuje a strieka svoje odporne páchnuce semeno v diskusiách (už sa mi vari začne tlačiť aj cez monitor), že je niečim vari zaujímavý pre ostatných diskutujúcich. Jeho dobre honorovaná práca je pravdepodobne v nejakej neziskovke toho, ktorý sa s e r i e do všetkého – pretože je tu celé dni a noci.

Pridajte komentár

*