„V prvom rade neškodiť.“ Nový dokumentárny film odhaľuje korupciu farmaceutického priemyslu


(Natural News) Dokumentárny film s názvom „First Do No Pharm“ (V prvom rade neškodiť / žiadnu farmáciu – ide o slovnú hračku v angličtine) mal premiéru 23. septembra 2024 v londýnskom divadle Odeon.

Film sa ponára hlboko do toho, ako farmaceutické korporácie neeticky ovplyvňujú medicínske časopisy a zdravotnícke regulačné orgány spôsobmi, ktoré poškodzujú pacientov – a zároveň vytvárajú zisky pre seba.

Ako vyliečiť štítnu žľazu

Dr. Aseem Malhotra, kardiológ so sídlom vo Veľkej Británii, ktorý stojí za filmom, pre portál The Defender povedal: „Tento film otvára oči ľuďom z hlavného prúdu.“

Dokumentárny film prezentuje komentáre medzinárodných lekárov a osobností verejného života, vrátane ľudí ako Vandana Shiva, Ph.D., Dr. Satish Gupta, Robert F. Kennedy junior, Kim Witczak, Jay Naidoo, Calley Means a ďalší.

Dr. Malhotra hovorí, že film má zatiaľ skvelé recenzie, pretože divákom ukazuje koreň problému, no zároveň ponúka aj riešenia. Dvojhodinový film je k dispozícii na stiahnutie za približne 10 dolárov.

Regulačné orgány nesmú brať peniaze od farmaceutického priemyslu

Dr. Malhotra je svetovo uznávaný odborník na prevenciu, diagnostiku a manažment srdcových chorôb.

Vo filme vysvetľuje, ako sa stal kritickým voči praxi rozsiahleho predpisovania statínov (liekov, ktoré znižujú hladinu cholesterolu), keď si všimol, že jeho pacienti hlásili vedľajšie účinky vo vyššej miere, ako uvádza lekárska literatúra.

Jeho pozorovania naznačujú, že približne 1 z 5 pacientov užívajúcich statíny má svalovú bolesť a únavu, zatiaľ čo v publikovanej literatúre sa uvádza, že toto riziko je u 1 zo 100 pacientov.

Keď Dr. Malhotra a iní lekári písali články o tomto probléme do medicínskeho žurnálu The British Medical Journal, farmaceutický priemysel vyzval vydavateľa na stiahnutie článkov a podnecoval spravodajské médiá, aby zobrazovali lekárov kritizujúcich statíny ako šíriteľov propagandy.

Medzitým farmaceutické spoločnosti predávajúce statíny, vrátane spoločnosti Pfizer vyrábajúcej liek Lipitor (s účinnou látkou atorvastatin), odmietli zverejniť zdrojové údaje z ich klinických skúšok, podľa ktorých len 1% pacientov malo vedľajšie účinky.

Lipitor je podľa portálu Drugs.com považovaný za jeden z najúspešnejších predávaných liekov všetkých čias. Ku koncu roka 2022 mal agregované celoživotné tržby vo výške 172 miliárd dolárov.

Podľa Dr. Malhotru „lekárske znalosti sú pod komerčnou kontrolou – ale väčšina lekárov to nevie“, a preto problém pretrváva tak dlho.

„Väčšina lekárov si ani len neuvedomuje, že výskum, ktorý používajú pre svoje rozhodnutia, je často, ak nie väčšinou, nespoľahlivý a potenciálne škodlivý – čisto za účelom zarábania peňazí pre farmaceutické firmy,“ povedal Dr. Malhotra.

Riešením je podľa neho napraviť komerčné skreslenie vedeckých dôkazov odstránením konfliktov záujmov.

„Regulačné úrady nesmú brať peniaze od farmaceutických firiem,“ hovorí Dr. Malhotra.

Zbohom vysoký krvný tlak

Lekárske časopisy sú podľa neho v silnom konflikte záujmov, ak berú milióny dolárov za tlač článkov zo štúdií sponzorovaných farmaceutickým priemyslom – čo sú v podstate netransparentné údaje. Takže aj s tým treba prestať.

„Toto sú kľúčové ľahko dosiahnuteľné opatrenia, s ktorými si myslím, že nikto nebude môcť nesúhlasiť.“

Film sa tiež zaoberá zmenami životného štýlu, ktoré sú najúčinnejšie pri potláčaní srdcových chorôb a ktoré môžu byť pre niektorých divákov „prekvapivé“, hovorí Dr. Malhotra.

Lieky musia testovať nezávislí vedci

Film „V prvom rade neškodiť“ tiež odhaľuje, ako sa Merck koncom 90. rokov minulého storočia pokúsil predávať liek proti bolesti Vioxx, o ktorom tvrdil, že spôsobuje menej gastrointestinálnych problémov než voľnopredajné lieky proti bolesti. Jeho vlastní interní vedci pritom vedeli, že liek môže spôsobiť smrteľné srdcové infarkty a mozgové mŕtvice.

Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) v roku 1999 schválil liek Vioxx, ale neskôr vydal varovanie ohľadne tohto lieku. V roku 2004 ho spoločnosť Merck stiahla z trhu.

Dr. Malhotra diskutoval počas Campbellovej nedávnej show na YouTube s lekárskym komentátorom Johnom Campbellom, PhD, o svojom filme a o tom, ako si farmaceutický priemysel podchytil regulačné orgány.

Vzhľadom na doterajšie skúsenosti farmaceutického priemyslu s klamaním verejnosti s cieľom maximalizovať svoje zisky, Dr. Malhotra povedal Campbellovi, že farmaceutické spoločnosti by mali mať povolené vyvíjať lieky, ale nemali by to byť oni, kto ich testuje.

Film poukazuje na to, ako boli zabité milióny ľudí, keď farmaceutický priemysel zatajil údaje o škodlivých účinkoch svojich produktov. Tvrdí, že lieky by mali byť „nezávisle hodnotené vedcami, ktorí majú integritu robiť tieto druhy analýz, a ktorí nie sú spojení s priemyslom“.

„Nechcú, aby tento film niekto videl“

Na tomto premiérovom podujatí sa zúčastnili známe osobnosti, vrátane austrálskej herečky a speváčky Holly Candyovej, televíznej moderátorky Jenny Powellovej a britskej televíznej moderátorky a tenistky Annabel Croftovej, no nemohli film zdieľať na sociálnych sieťach.

„Ak zazdieľajú príspevky o tom, že sú na filmovej akcii v Odeone, Facebook to stiahne a povie, že to porušuje pravidlá komunity,“ povedal Dr. Malhotra. „Je to absolútne šokujúce.“

Dr. Malhotra pre portál The Defender povedal, že Meta, spoločnosť vlastniaca Facebook a Instagram, má algoritmus navrhnutý na odstránenie alebo tieňový zákaz všetkého, čo je v rozpore s komerčnými záujmami jej sponzorov alebo partnerov.

Vyzval preto ľudí, aby čo najviac zdieľali film na iných platformách, ako je napríklad X (bývalý Twitter) a nenechali sa odradiť.

„Je to v podstate kompliment… nechcú, aby tento film niekto videl.“

Pozrite si video (v angličtine), na ktorom Campbell a Malhotra diskutujú o tomto filme:

Ako vyliečiť štítnu žľazu

Zdroj: naturalnews.com, Spracoval: Badatel.net

Súvisiace články


Odoberajte nové články na email!

Ušetrite čas a prihláste sa na odoberanie nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy Vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.



Upozornenie: Tento článok je názorom jeho autora. Zdravotné rady v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu ani vyšetrenie lekárom. Príspevky a komentáre pod článkom môžu vyjadrovať postoje, ktoré sa nemusia zhodovať s postojmi redakcie.

 

Komentáre

  1. Tisíce Němců protestují proti dodávkám zbraní na Ukrajinu a Izraele

    https://aktax.cz/tisice-nemcu-protestuji-proti-dodavkam-zbrani-na-ukrajinu-a-izraele/

  2. Marek Košice
  3. holistický prístup

    redakcia,

    bolo by možné pridať možnosť si jednotlivým diskutujúcim zablokovať poniektorých diskutujúcich – teda ak aj budú ich príspevky viditeľné v diskusiách, aby sa prestali zobrazovať na ploche tým, ktorí odmietajú ich príspevky vidieť a čítať – ktorí ich vnímajú ako obťažujúce? Zablokovať ich viditeľnosť len pre toho jedinca, ktorý si zablokuje ich viditeľnosť. Mne je úplne jedno, kto si ma zablokuje. Každý bude mať takto možnosť výberu.

Pridajte komentár

*