Sila kadidla: Táto prastará živica lieči zápaly, ďasná, artritídu, astmu a mnohé iné choroby


Sila kadidla: Táto prastará živica lieči zápaly, ďasná, artritídu, astmu a mnohé iné choroby

(Olivia Cook, Natural News) Kadidlo (Boswellia serrata), vonná živica často párovaná s myrhou, je po stáročia vysoko oceňovaným tradičným liekom a často sa spomína aj v Biblii.

Táto aromatická látka obsahujúca prírodný olej bola v histórii široko používaná v kostolných kadidlách a parfumoch. Zohrávala kľúčovú úlohu pri náboženských obradoch v rímskokatolíckych a východných pravoslávnych kostoloch, kde sa pálila počas bohoslužieb a pohrebov.

Ako vyliečiť štítnu žľazu

Okrem duchovného využitia má kadidlo dlhú históriu tradičného lieku. Používalo sa na liečbu tráviacich problémov, infekcií dýchacích ciest a rôznych zápalov. Aj dnes zostáva obľúbenou vonnou živicou.

Kadidlo bolo v staroveku zriedkavé a veľmi drahé. Vysoký dopyt po ňom z neho urobil symbol luxusu a bohatstva, najmä v Európe, a výrazne prispel k prosperite Arabského polostrova. Kadidlo je dôležité aj v budhizme a hinduizme, kde sa často používa pri meditácii na vytvorenie pocitu pokoja, jasnosti mysle a duchovného vhľadu.

Počas posledných dvoch desaťročí vedecké štúdie prinášajú čoraz viac dôkazov o zdravotných prínosov kadidla.

Vďaka svojej hrejivej, drevitej vôni možno kadidlo vdychovať, absorbovať cez pokožku alebo užívať ako doplnok stravy, pričom ponúka celý rad vedecky podložených terapeutických účinkov.

Kadidlo pomáha pri liečbe artritídy

Kadidlo sa po stáročia používa na liečbu zápalových stavov, vrátane artritídy. Kľúčové zlúčeniny kadidla, ako sú kyselina alfa- a beta-boswellová, spolu s ďalšími rastlinnými chemikáliami (pentacyklické triterpénové kyseliny) pôsobia tak, že blokujú procesy v tele, ktoré vedú k zápalom.

Štúdia z roku 2014 v časopise Osteoartritída a chrupavka ukázala, že keď boli osteoartrózne myši liečené perorálnou alebo topickou kyselinou boswellovou, došlo k zníženiu straty chrupavky a zápalu kĺbovej výstelky.

Zistenia v štúdii publikovanej v časopise BMC Nutrition Journal naznačujú, že u ľudí by kadidlo mohlo pomôcť zmierniť príznaky tak osteoartritídy, ako aj reumatoidnej artritídy.

V prehľade Seminárov o artritíde a reumatizme z roku 2018 sa zistilo, že kadidlo je pri znižovaní bolesti a zlepšovaní pohyblivosti kĺbov u pacientov s osteoartrózou konštantne lepšie ako farmaceutické lieky.

Ďalšia štúdia publikovaná v časopise Phytotherapy Research sledovala účastníkov, ktorí užívali 170 mg extraktu z Boswellie dvakrát denne počas 120 dní. Výsledky ukázali znížený zápal a zníženú stuhnutosť a bolesť kĺbov u pacientov s miernou až stredne závažnou osteoartrózou kolena. Zároveň neboli hlásené žiadne významné vedľajšie účinky.

Okrem toho výskum publikovaný v Journal of Physical Medicine, Rehabilitation and Electrodiagnosis (Žurnál fyzickej medicíny, rehabilitácie a elektrodiagnostiky) odhalil, že aplikácia kadidlového oleja na pokožku počas šiestich týždňov pomohla znížiť bolesti pri osteoartróze.

Štúdia z roku 2018 uverejnená v BMC Complementary Medicine and Therapes uviedla, že užívanie 350 mg kurkuminoidov spolu so 150 mg kyseliny boswellovej trikrát denne počas 12 týždňov viedlo k významnému zníženiu bolesti pri osteoartritíde.

Ďalšia štúdia ukázala, že užívanie 5,0 gramov metylsulfonylmetánu (MSM) a 7,2 mg kyseliny boswellovej denne počas 60 dní viedlo k zníženiu bolesti a zlepšeniu funkcie kĺbov v porovnaní s glukosamín sulfátom, bežne používaným doplnkom na osteoartrózu.

Kadidlo pomáha zlepšiť funkciu čriev

Štúdia z roku 2017 publikovaná v časopise Journal of Research in Medical Sciences zistila, že v kombinácii s inými bylinnými liekmi sa zistilo, že kadidlo zmierňuje bolesti brucha, nadúvanie a príznaky úzkosti a depresie u pacientov so syndrómom dráždivého čreva.

Okrem toho výskum zverejnený v časopise Minerva Gastroenterology ukázal, že užívanie 250 mg tabliet Boswellie denne počas šiestich mesiacov viedlo k zlepšeniu symptómov dráždivého čreva.

Zdá sa, že táto živica je obzvlášť účinná aj pri stave, ako je ulcerózna kolitída, ktorá predstavuje významný zápalový problém čriev.

Ako znížiť cholesterol a vyčistiť cievy

V inej štúdii publikovanej v European Review for Medical and Pharmacological Sciences (Európsky prehľad lekárskych a farmakologických vied) zaznamenali účastníci s miernou ulceróznou kolitídou v remisii, ktorí užívali extrakt z Boswellie denne počas štyroch týždňov, zlepšenie symptómov.

Extrakt tiež preukázal protizápalové a antioxidačné vlastnosti u potkanov s kolitídou.

Tu je však dôležité poznamenať, že mnohé z týchto štúdií boli relatívne malé alebo sa neuskutočnili na ľuďoch, takže na vyvodenie definitívnych záverov je potrebný ďalší výskum.

Kadidlo pomáha znižovať príznaky astmy

Aktívne zlúčeniny v kadidlovníku, najmä terpény, pôsobia tak, že zabraňujú produkcii leukotriénov, čo sú chemikálie spôsobujúce stiahnutie svalov priedušiek počas astmatického záchvatu.

Okrem toho kadidlo ovplyvňuje cytokíny Th2, ktoré môžu viesť k zápalu a nadmernej tvorbe hlienu u pacientov s astmou.

V malej štúdii uverejnenej v Európskom prehľade lekárskych a farmakologických vied účastníci, ktorí užívali 500 mg extraktu z Boswellie denne popri svojej štandardnej liečbe astmy, zistili, že počas štyroch týždňov potrebujú používať inhalátory menej často.

Ďalšia štúdia publikovaná v časopise Phytotherapy Research (Fytoterapeutický výskum) ukázala, že doplnok kombinujúci 200 mg kadidla s juhoázijským ovocím bengálske dule (Aegle marmelos) bol pri znižovaní príznakov astmy účinnejší ako placebo.

Kadidlo pomáha zlepšovať zdravie ústnej dutiny

Štúdia vykonaná v skúmavkách zistila, že kyselina boswellová v extrakte z kadidla bola účinná proti Aggregatibacter actinomycetemcomitans – baktérii, o ktorej je známe, že spôsobuje agresívne ochorenie ďasien.

Okrem toho pomerne malá štúdia uverejnená v časopise Journal of Indian Society of Periodontology (Žurnál indickej spoločnosti periodontológie) zahŕňala účastníkov, ktorí päť hodín žuvali žuvačku obsahujúcu kadidlo.

Vzorky slín zozbierané počas štúdie ukázali postupný pokles počtu mikroorganizmov, čo naznačuje, že kadidlo môže pomôcť znížiť zdroje infekcie v ústach.

Aj keď sú tieto zistenia sľubné, na úplné pochopenie vplyvu kadidla na zdravie ústnej dutiny je potrebný ešte ďalší výskum.

Kadidlo má protirakovinové účinky

Štúdie vykonané v skúmavkách uverejnené v časopise Journal of Translational Medicine naznačujú, že boswellové kyseliny v kadidle môžu zabrániť šíreniu rakoviny.

Výskum publikovaný v časopise Postepy Higieny tiež naznačuje, že boswellové kyseliny zastavujú tvorbu DNA v rakovinových bunkách, čo môže obmedziť rast rakoviny. Predbežný výskum v skúmavke naznačuje, že kadidlo má účinky proti rôznym typom rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, hrubého čreva, pankreasu, prostaty a kože.

Okrem toho pomáha zmierňovať niektoré vedľajšie účinky spojené s liečbou rakoviny.

V štúdii uverejnenej v časopise Journal of Neurological Sciences, ktorá zahŕňala pacientov podstupujúcich liečbu mozgových nádorov, zaznamenali tí, ktorí užívali 4 500 mg extraktu kyseliny boswellovej denne, zníženie edému mozgu (hromadenie tekutín v mozgu), pričom boli schopní znížiť aj pravidelné dávkovanie liekov.

Hoci sú tieto zistenia povzbudivé, na potvrdenie protirakovinových účinkov kadidla sú potrebné ešte ďalšie štúdie na ľuďoch.

Ako znížiť cholesterol a vyčistiť cievy

Autor: Olivia Cook, Zdroj: naturalnews.com, Spracoval: Badatel.net

Súvisiace články


Odoberajte nové články na email!

Ušetrite čas a prihláste sa na odoberanie nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy Vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.



Upozornenie: Tento článok je názorom jeho autora. Zdravotné rady v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu ani vyšetrenie lekárom. Príspevky a komentáre pod článkom môžu vyjadrovať postoje, ktoré sa nemusia zhodovať s postojmi redakcie.

 

Komentáre

  1. Ako masér,Bosweliu doporučujem a sama užívam.Pouzivam aj esenciálny olej,ktorý je neskutočne silný,pravidelne vydymujem celý dom a v čase C- keď som bola chorá,som vydymovala denne.Za mňa topka v aromaterapeutickom a klbnom využití.

  2. Nedávno som bol v jednom prístave pri jednej rieke na Slovensku a neviem prečo tam všade bolo cítiť kadidlo. Bola tam aj reštaurácia, s viac posedeniami vonku, požičovňa lodí a nejaké rekreačné zariadenie so športovým vybavením. No ale vonku kde sú prístrešky a reštaurácia bol priestor zamorený kadidlom, neviem prečo ved komáre už neotravujú.
    Žeby nejaký rituál? V ten deň bola v prístave jedna spoločenská udalosť. Skôr by som povedal, že to bolo na škodu, keď sa sedelo vonku tak to bolo silno cítiť a človek bol toho nadýchaný.

    • mariankosnac

      Osobnú skúsenosť nemám a ani neviem či by som ,,vôňu“ kadidla poznal ale kadidlo je vraj dobré viď Wikipedia.

      ,,Kadidlo má na ľudský organizmus relaxačné účinky vrátane pozdvihnutia nálady a zvyšovania pozornosti.[2] Podľa štúdie z roku 2008 majú aktívne látky v kadidlovej živici psychoaktívne účinky – znižujú úzkosť a pôsobia antidepresívne.“

      Rôzni ezoterici to používajú na ,,vydymovanie zlých energií“ (ale možno tým v podstate len zaháňajú svoje úzkosti). Osobne poznám len čaj s obsahom myrhy a ten mi chutí na rozdiel od ostatných bylinných čajov ktoré mi pripadajú jaksi bez chuti.

      • Možno išlo o to pozdvihnutie a tiež zarovnanie nálady, cez deň sa tam športovalo – súťažilo, potom bolo vyhlásenie víťazov, bolo tam dosť divákov a potom sa prístave cca už od 18h konala zábava, mala byť do polnoci, možno bola dlhšie. Ale toto nebola jediná vonkajšia spoločenkská akcia kde som bol a bolo tam bolo cítiť kadidlo a nebolo to tiež nič cirkevné alebo tak.
        Známa mala istú dobu čajovnu a mávala tam veľmi často zapálené vonné tyčinky a boli tam cítiť rôzne východné arómy.
        Ono to tam bolo tie čaje a ostatné výrobky aj bez toho čím to apgrejdovala.
        Určite je to lepšie ako zafajčená krčma ale nemohol som tam v tom mixe vôní dlho vydržať. Takisto keď som kúpil auto – hneď musel ísť ten odpoarovač vône preč. Ak to niekto dýcha celé mesiace tak ďakujem pekne.

  3. Z iného súdka, aby si niekto nemyslel, že konflikt na Ukrajine čoskoro a len tak skončí… To nemajú vládnuci psychopati v pláne, žiadni, ani tí rusofóbni poľskí !
    https://cz24.news/h-kramer-dziennik-polityczny-kyjev-presvedcil-polsko-aby-otevrelo-druhou-frontu/
    Ako povedal nedávno GaťeSS – buď bude tretia svetová alebo druhá plandémie ! Osobne si myslím, že spustia oboje, v závislosti od časti sveta a bábkových vlád !

    • Nositelé Světla💫: Riccardo Bosi a Plán Q po Australsku, 9.10.2024
      https://youtu.be/ISOY7xK_6T8?t=3368
      video je nastavené od času, kdy je vysvětlováno jak zobudit spících….

      • Bez práce niesú koláče – ak sa jedná o prebudenie. Napr ale že naozaj najprv si ľudia musia vyriešiť vzťahy s najbližšími a tiež s tými, ktorí ich denne obklopujú.
        Ale vyrovnať vzťahy sa dajú síce na sto spôsobov ale existuje len jeden jediný správny – a o tom je to prebudenie a až potom môže človek niečo skutočne správne riešiť bez vedľajších negatívnych účinkov na seba aj na ostatných.
        Nestačí len ľuďom ukazovať kto za čo všetko môže keď nebudú mať ten správny postoj k iným ľuďom, nikdy z takého stavu nič dobrého nevznikne a v takom pokrivenom – nevedomom prostredí sa bude nepozorovane premávať množstvo manipulátorov.
        Tento svet zemský – jeho stav je dôsledok toho ako pristupuje človek k človeku a až potom falošný zámer nejakej skrytej štruktúry. A práve v tomto strašnom čase, v čase dokonca nechceného odhaľovania krízy medziľudských vzťahov sa naskytá príležitosť uvidieť svoje chyby a nedostatky pretože ostatní ľudia nám ich zrkadlia – každému z nás niečo iné.- to čím u druhých trpíme. Avšak v dnešnej dobe je u zatvrdutým ľudí ešte vola a odpor chcieť neporozumieť tomu čo sa okolo nich deje a hľadajú v živote na Zemi priestor kde by mohli v takom neptebudenom stave naďalej pohodlne bez pohľadu do svojho vnútra prebyvat.
        Ak sa ľudia uberú cestou nápravy medziľudských vzťahov tak takíto trúdi nebudú mať kde prebyvať a svetlo generované ozdravenou spoločnosťou odhalí ich skutočnú podstatu a ich skutky vo svetle pravdy. Nebudú mať kam utiecť, nebudú mať koho klamať, budú sa musieť polepšiť alebo prispôsobiť a tým pádom zaradiť na dno spoločnosti, ktorá ich však nebude trestať neprimerane ale vždy len v rámci zdraveho prístupu človeka k človeku a nikdy inak.

        • Žiadne skutočne prebudenie k nikomu nepríde bez jeho vnútornej túžby po Svetle. Aj keď sa niekomu dajú informácie z akéhokoľvek zdroja a nemá túžbu po Svetle tak sa neorebudi. Veď aj samotné informácie o riadení sú a dostupné sú na Zemi aj informácie zo samotného Zdroja tiež v knižnej podobe a ľudia sa správajú tak akokeby tu neboli. A čo ich od nich oddeľuje? Oddeľuje ich ich stratená túžba po Svetle – po poznaní absolútnej pravdy o všetkom. Preto nieje žiadna šanca, že na základe takéhoto prístupu ľudí môže vzniknúť nový ľudský svet. Jediná možnosť je ak bude na Zemi vládnuť neúprosná ale zároveň spravodlivá a láskavá ruka opierajúca sa vždy len o skutočnú pravdu a nie o tú ľudskú a ľudia sa tak budú musieť naučiť čo je pravda a ci nie.

    • Stoprocentně válku neukončí. Mají v plánu 3, sv, Farkas psal 2012, že třetí sv, vypukne z blízkého východu, Ukrajina tím katalyzátorem války nutně nemusí být .Ale ONI ještě NIKDY neuhnuli o milimetr se svých plánů. Proč by dělali zrovna teď vyjímku. vůbec mi připadá, že tím střídáním beznaděje a naděje provádí na lidech psychologickou masáž. To je neustále – vakcínace, nemoci s vakcín, válka, umělé přírodní katastrofy, zdražování, energetické krize. Nepřipadá vám to jak mučení lidí na pokračování? Je to jako utahování a povolování šroubů španělské boty. Tahle válka co dělají na nás od 2019, je horší než atomka. Není divu, že jsou blázince přeplněny, každý to neunese. Lidé se brání tím, že na politiku serou a dobře dělají. Blahoslavení chudí duchem! Nakonec budeme prosit ať už ta atomka spadne a bude pokoj.

  4. Neviete niekto co na 100% funguje na zápal ďasien?

    • výplachy hřebíčkový odvar, solný roztok; léčba frekvencemi – na YT v angličtině
      https://www.youtube.com/watch?v=QeimcnmVYYg

    • Potieranie ďasien vnútornou – bielou stranou kôry citróna. 100%, vyskúšané, na radu stomatologičky spred desiatok rokov. Zo začiatku mierne bolestivé, ale účinok už na druhý deň.

    • 100 % funguje rozum. Zápal neexistuje.

    • Najlepšie funguje DMSO, ktoré prenikne až ku koreňom zubov. 99% DMSO v kvalite PhEur treba rozriediť 1 decilitrom vody a podržať v ústach minimálne 2 minúty. Kombinovať možno aj s MMS (10 kvapiek MMS doplniť 1 decilitrom vody). Osobne som to odskúšal so 100% úspechom.

    • Raketějevič

      Kámoš(50) mi nevěřil že to jsou začínající kurděje.Když mu doktoři dvakrát rozřezali hubu a vypadli mu tři zuby které v dásni nemá co držet začal do sebe cpát céčko a kolagen.lepší se to.Není to rada jen názor.

    • Vím , je to oxid chloričitý, zvaný MMS, Knihy od Jima Humbleje a Andrease Kalkera. Nutno přečíst. Stačí namíchat podle návodu a proplachovat, Vyléčil mi paradontozu. Užívám i vnitřně 7 let a vyléčilo mi to vysoký tlak a cukrovku, Vřele doporučuji!

    • vyskusat Hebadent -z lekarne

    • Možno pomôže
      https://www.biosferaklub.info/ako-som-zabudol-na-zubnych-lekarov/
      Nielen viečkovance ale stačí aj z medového plástu.

    • Na zápal nejen ďasen ale i hrdla mi vždy zabírá hřebíček / klinček umletý na kafemlýnku. Hřebíček má dezinfekční, antibakteriální a antimykotické účinky. Je vhodný pro hygienu ústní dutiny, kde tlumí bolesti zubů a zabraňuje šíření bakteriálních infekcí při zánětu dásní nebo po vytržení zubu. Hřebíček také působí jako osvěžovač vzduchu v ústní dutině. Hřebíčková tinktura nebo éterický hřebíčkový olej jsou vynikající pro ošetření i jako účinná prevence zubního kazu a paradontózy. Když jsme už u něj je velmi účinný spolu s česnekem a pelyňkam/palina jako přírodní antiparazitikum.

  5. Kadidlo okrem iného je vraj vhodné na ochranu pred temnými silami, zlými energiami, ako tu už je spomínané, boswelia sa pridáva aj do niektorých doplnkov výživy na kĺby. Pridám tu dobrý recept, na afty v ústach, ďasná -potierať, nie užívať. Do malej fľašky tradičnej bielej Alpy dať asi 30 voňavých klinčekov a nechať lúhovať asi 2 týždne. O voňavých klinečkoch sa vie že pôsobia dezinfekčne. Ja tie klinčeky tam nechávam stále, asi po pol roku to celé vyhodím a urobím nový roztok, nie je to nákladné.

    • Kadidlo som ešte neužil – ešte nefungoval internetový predaj. Ale ako chemik odporúčam na vonkajšie použitie:
      1/ V keramickom maťiariku rozotrieť pár kúskou kadidla.
      2/ Potom ho na miernom „ohni“ na platni rozpustiť buď – odhadom potrebného objemu _ v ricínovom oleji – sám má hojivé a protizápalové účinky /aj na plesne/, alebo v lekárnickej neutrálnej vazelíne /prvá pomocpri popáleninách!!!/.
      Skladovať v tme! V prípade vazelíny treba nie fľaštičku, ale krabičku /od iných prípravkov/.

      Čo sa týka zlých duchov a démonov – sú reálni a do nášho sveta sa dostávajú preto,že na nich myslíme – teda – ku kadidlu treba pristupovať ako ku kadidlu /ako k“jedlu“ – teda na materiálnej úrovni – to je zásada oddelenia nášho sveta od ich sveta/, a nie ako k bráne k démonom. Toto je základné mínus celej ezoteriky a čarodejníctva. Mám to za sebou – nikdy viac!

  6. Ja mám osobnú skúsenosť so zapálenými ďasnami a afty v ústach, overený produkt vyskúšaný na sebe. Nájdite si stránku na internete ABC zdravia a tam sú rôzne prípravky na uvedený problém. Treba užívať probiotiká HIT a v spray majú produkt M33+ a tiež v spray produkt s kadidlom. Treba to používať dlhodobejšie a pravidelne a taktiež majú v prášku probiotickú zubnú pastu Probio dent. Ja som chodila niekedy v minulosti na tento portál, ale pre hlúpe reči, osočovanie a vulgárnosti som sa dlhodobejšie odmlčala. Želám Vám všetkým nájsť pokoj v duši.

  7. Tak ešte niekto verí, že nám psychopati nemanipulujú počasie? A všetci vládni psychopati to mlčky tolerujú? Florida:
    https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/fialova-obloha-podivny-fenomen-pred-prichodem-hurikanu-milton/ !

  8. Sa začína, ale ako vieme, niektorých nepresvedčí ani vlastná choroba či smrť o experimente na ktorý dobrovoľne utekali… zodpovedne bez mozgu !
    https://www.topky.sk/cl/10/2873413/Kontroverzny-lekar-podal-na-Szalaya-trestne-oznamenie-kvoli-ockovaniu-proti-covidu–Odvolava-sa-na-Kotlarovu-spravu#disqus_thread

  9. Nie je to vedecky podložené a ani dokázané ale pozitívne vlastnosti tejto látky je potrebné využívať, ale podľa stavu konkrétnej osoby .

  10. Net Zero je podvod postavený na mýtu o změně klimatu

    https://aktax.cz/net-zero-je-podvod-postaveny-na-mytu-o-zmene-klimatu/

  11. Virální videoklip zachycující globální elity, které se scházejí na okultním galavečeru

    https://aktax.cz/viralni-videoklip-zachycujici-globalni-elity-ktere-se-schazeji-na-okultnim-galaveceru/

Pridajte komentár

*